Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36-1-276-2477

szuperszij@szuperszij.hu

Hírek

Hajtószíjak sérüléseinek, szakadásainak okai!

Szuperszíj
Hajtószíjak sérüléseinek, szakadásainak okai!

Húzószálak sérülései: A felgyorsult szíjkopás vagy meghibásodás legegyértelműbb jele a szíjszakadás, ami jellemzően a húzószálak sérülését jelzi. Ezeknek a teherhordó elemeknek a károsodását működés közbeni súlyos lökésszerű terhelések okozhatják, vagy az alkalmazáshoz nem megfelelő szíj használata. A húzószálak sérülése akkor is előfordulhat, ha a szíjat a szerelés során ráfeszítik a tárcsára. Szélsőséges esetekben a szíjtárcsában lévő idegen tárgyak olyan súlyosan károsíthatják a szíjat, hogy idővel elszakad.
Peremzsinór sérülései: A peremzsinór sérülése vagy meghibásodása a tárcsa hibás beállításának eredménye lehet, ami a szíj egyenetlen nyomvonalát és bizonyos esetekben elcsavarodást okoz működés közben. A sérült húzózsinórok (lásd fent) az élhuzal károsodásához vagy meghibásodásához is vezethetnek.

A szíj leugrik vagy átfordul a tárcsán: Az ékszíjtárcsák helytelen beállítása számos problémát okozhat, beleértve a szíj kopását és a szíj leugrását a tárcsákról működés közben.
Ha működés közben a szíj leválik a tárcsáról vagy megfordul, ez rosszul beállított szíjtárcsákat vagy szennyeződést jelezhet a hajtásban. Egyéb körülmények, amelyek a szíj leugrását vagy átfordulását okozhatják, többek között a nem megfelelő szíjfeszesség, a hajtás jelentős vibrációja és az ütési terhelés.

Megfelelő szíj kiválasztása: Az a szíj, amely nem képes elviselni a tervezett terhelést, gyakran megcsúszik, ez azt jelzi, hogy a szíjhajtás nem megfelelő méretű vagy nem kellően feszes. Ha a méretezést és a feszítést megfelelőnek találják, más lehetséges okok lehetnek ebben az esetben sérült húzószálak vagy elkopott tárcsahornyok lehetnek még a hibásak.

Rendellenes kopás: Bármilyen jellegű kopás legyen az a szíj tetején, alján, oldalán vagy barázdáiban az alkalmazás problémájára utalhat. A felső vagy alsó sarkának kopását gyakran a hajtószíj és a tárcsák közötti rossz illeszkedés, a helytelen méretezés vagy a tárcsák kopása okozza. A szíj aljának kopása is a szíj és a tárcsák közötti rossz illeszkedés jele, bár a meghajtóban lévő törmelék az alsó felület kopását is okozhatja.
Amikor a szíj felületei különösen az oldalfalai megkeményednek vagy merevek, ez azt jelezheti, hogy a hajtószíj megcsúszik (ami növeli a hőt és a súrlódást), vagy azt, hogy a környezetből vagy a folyamatból származó túlzott hőhatásnak volt kitéve. Amennyiben olaj vagy egyéb vegyi anyagok kerülnek a szíjra, ebben az esetben jellemzően a felső felület megduzzadását, vagy ragadóssá válását okozhatja.