Kérdés esetén keressen minket bizalommal:

+36-1-276-2477

szuperszij@szuperszij.hu

Ékszíjak

Az ékszíjak hatékonyan továbbítják a mechanikai erőt a gép különböző részei között. Általában az autómotorokon olyan tartozékok meghajtására szolgálnak, mint a klímakompresszor, a szervokormány-szivattyú, a generátor és a ventilátor. Az ékszíj trapéz keresztmetszetű, és méretüktől függően többféle típusban kapható. Számos iparági szabvány létezik az ékszíjak típusaira és méreteire vonatkozóan. Mindegyik típus alapvetően trapéz alakú, de eltérő méretekkel rendelkezik.

Az ékszíjakat különböző típusok szerint csoportosítjuk. Léteznek Klasszikus  vagy normál profilú ékszíjak ezeknek a jelölése  Z(10), A(13), B(17), C(22), D(32), E(40). Keskeny profilú ékszíjak ezek a szíjak 1,5-2-szer nagyobb terheléssel működnek, mint az azonos felső szélességű szabványos ékszíjak. Jelölésük SPZ(9,5), SPA(12,5), SPC(22) és SPB(16,3). Fogazott ékszíjak alján bevágások vannak, így kisebb ékszíjtárcsárára is jobban illeszkedik a hajlítási sugaruknak köszönhetően. Jelölése ZX(10), AX(13), BX(17), XPB(16,3) 5VX, 3VX, HAX, H3VX, XPA, XPB, AVX10, AVX13, AVX17.

Professzionális mezőgazdasági vagy fűnyírótraktorszíjak. A hirtelen lökésszerű igénybevétel (lüktetőhajtás) mellett alkalmazzák ezeket a szíjakat. Fűnyíráshoz és kerti munkákhoz szükséges gépek speciális ékszíja. Ezeknek a szíjaknak a kevlár bevonata és anyaga jól bírja a hőt és a terhelést. Jelölése 2L, 3L, 4L és 5L. Az L előtti szám az öv felső szélességének 1/8 hüvelyk (3,2 mm) szorzata.

Átlapolt ékszíjak. Az átlapolt ékszíj felső oldalán lévő burkolat több ékszíjat kapcsol össze. Az egyes ékszíjak mindegyike szabványos, ékes vagy keskeny méretű lehet. Az átlapolt ékszíjak ideálisak nagy teljesítményű alkalmazásokhoz, például tengelykapcsolókhoz és függőleges tengelyhajtásokhoz. Az átlapolt ékszíj jelölése H betűvel kezdődik, majd az egyes ékszíjak jelölése következik. Ilyen például a HA, HB, HSPA, HSPB, HSPC H3V és H5V.